Deelnemers Burgerberaad G1000Schagen

De inschrijvingen zijn gesloten! Vragen? Stuur ons een mail. 

Inschrijven kon tot en met 28 februari, 23.59 uur. De tweede loting is inmiddels uitgevoerd. 

Iedereen die zich heeft ingeschreven heeft bericht gehad via de mail of telefoon. Niks ontvangen? Check ook je spambox. 

Benieuwd hoe de loting is uitgevoerd? Je leest er hier meer over.

Lees hieronder meer over de verschillende deelnemers van de G1000Schagen.

Inschrijven kon tot 28 februari. Ook voor de categorie Vrijdenker is een loting geweest.

Wie kunnen er meedoen aan de G1000Schagen?

  • Brief ontvangen? Beluister hier de uitnodiginsbrief
    Gelote inwoners: Omdat er geen plek is voor alle inwoners van de gemeente werken we met loting. Zo heeft iedereen kans op deelname. Er is plaats voor 200 gelote inwoners.   
    Er zal een tweede loting plaats vinden. Je hoort 4 maart of je mee kunt doen. 
  • Vrijdenkers
    Woon je in de gemeente, ben je 16 jaar of ouder, actief in de gemeente en nauw betrokken bij het onderwerp leefbaarheid? Kun jij buiten bestaande kaders denken? Schud je graag de boel een beetje op? Dan kun je je aanmelden als vrijdenker. Er is plek voor 40 vrijdenkers. Ook hiervoor heeft een loting plaats gevonden. 
  • Ambtenaren
    Die professioneel betrokken zijn bij de gemeente of provincie Er is plek voor 20 ambtenaren.
  • Politici
    Uit de gemeente of provincie. Er is plek voor 20 politici. 
  • Werkgevers/bestuurder
    Werkgever/bestuurders die betrokken zijn bij de gemeente.

* Voor alle deelnemertypen geldt dat er bij overaanmelding een tweede loting zal worden gedaan. Alle deelnemers hebben op 4 maart bericht gekregen of zij mee kunnen doen. 

Tijdens het Burgerberaad G1000Schagen gaan zo’n 300 inwoners met elkaar in gesprek over de toekomst van de leefbaarheid in de gemeente. De eerste bijeenkomst, de Burgertop, vindt plaats op 16 maart 2024. Tijdens de Burgertop gaan de deelnemers samen bepalen wat ze belangrijk vinden en waar ze het over willen hebben in het Burgerberaad. 

In de afbeelding hiernaast is het proces van de Burgertop verder uitgelegd:

 

Deelnemersinformatie

Waar en wanneer vindt het Burgerberaad plaats?

Alle data op een rijtje:

  • Zaterdag 16 maart 2024 gaan we van start met de Burgertop, met als centrale vraag: Hoe ziet een leefbare gemeente Schagen er in de toekomst uit? Inloop is vanaf 9.15 uur en we starten om 10.00 uur en ronden om 16.00 uur af. De bijeenkomst is in het Regius College in Schagen. Meer details ontvang je na 4 maart. 
  • Daarna gaan we, met de deelnemers die dat willen, de uitkomst van deze dag verder uitwerken in het Burgerforum. De locatie ontvang je op 4 maart.
    De deelnemers aan het Burgerforum komen in de maanden april en mei drie keer een donderdag(avond) fysiek bij elkaar. Namelijk op:
    • Donderdag 4 april 2024 (Kick-off Burgerforum)
    • Donderdag 25 april 2024 (Inspiratie- en informatiebijeenkomst)
    • Donderdag 23 mei 2024 (Werkatelier)
    • Drie online sessies op 11 april, 16 mei en 29 mei (ook terug te kijken en optioneel). 
  • De G1000 wordt afgesloten met de Burgerraad op zaterdag 22 juni 2024. Daar bepaal je samen met de andere deelnemers welke voorstellen worden opgenomen in het Burgerakkoord. Dit burgerakkoord wordt aangeboden aan de gemeenteraad.
  • De eerste bijeenkomst is in het Regius College te Schagen. De overige locaties ontvang je bij bevestiging op 4 maart. We proberen de bijeenkomsten verspreid over de gemeente te laten plaatsvinden. 
Wie organiseert het Burgerberaad eigenlijk?

De stichting G1000.nu organiseert het Burgerberaad. De stichting doet dit onder de voorwaarde dat de gemeente zich niet bemoeit met het proces. G1000.nu heeft geen belang in welke uitkomst dan ook.

De stichting is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) en heeft een Raad van Toezicht die er op let dat het team van G1000.nu zich ook echt niet met de inhoud bemoeit. Deelnemers en betrokken organisaties kunnen rechtstreeks bij de Raad van Toezicht terecht bij vragen of klachten over het proces.

Voor de praktisch organisatie van het G1000 Burgerberaad is er een gezamenlijk projectteam in het leven geroepen onder leiding van G1000.nu.

Hoe ziet de startbijeenkomst, de Burgertop, op 16 maart eruit?

Bekijk hierboven de infographic voor een schets van het programma. Deelnemers krijgen een uitgebreide e-mail voor deze eerste bijeenkomst. Je start in kleine groepjes van vier personen. Je zit dus niet meteen met 320 mensen om de tafel. We spreken spelregels met elkaar af over op welke manier we met elkaar omgaan. 

Waar word ik op 16 maart voor de start, de Burgertop verwacht?

Informatie over de locatie heb je als deelnemer in je mail ontvangen en is ook terug te vinden in je persoonlijke omgeving. 

Hoe ziet de Burgerforum fase eruit?

In de Burgerforum fase gaan de deelnemers die dat willen, door met het uitwerken van de ideeën uit de Burgertop. Deze ideeën worden uitgewerkt tot concrete voorstellen. Dit gebeurt in kleinere groepen die samenwerken in Werkplaatsen.

In deze periode zijn er fysieke en online bijeenkomsten:

  • Kick-off Forumfase: donderdag 4 april 2024
  • Eerste online bijeenkomst: donderdag 11 april 2024
  • Inspiratiecarrousel: donderdag 25 april 2024
  • Tweede online bijeenkomst: donderdag 16 mei 2024
  • Werkatelier: donderdag 23 mei 2024
  • Derde online bijeenkomst: donderdag 29 mei 2024

De groepen worden tijdens deze fase begeleid door facilitatoren en lezers. De Werkplaatsen kunnen een beroep doen op experts, ervaringsdeskundigen en inspiratoren. Maar ze kunnen ook zelf op pad gaan om materiaal te verzamelen. De rest van de regio kan betrokken worden via een online forum.

Hoe zit het met de online sessies van 11 april, 16 mei en 29 mei?

Er zijn 3 online sessies op via Zoom van 20.00 uur tot 21.00 uur. Iedere sessie presenteren 3 of werkplaatsen hun voorstel (voor zover dat klaar is). Dit zorgt ervoor dat jullie op de hoogte blijven van waar alle werkplaatsen mee bezig zijn. Ook helpt het om de voorstellen aan te scherpen. Je ontvangt via de mail de link naar de Zoomsessie. Als je nog nooit Zoom hebt gebruikt kun je van ons hulp krijgen.

Vergoeding voor ingelote deelnemers

Om het jou wat makkelijker te maken om mee te doen kun je een vergoeding krijgen van 50 euro per bijeenkomst. Dit kan bijvoorbeeld gebruikt worden om oppas te betalen. Of het maakt het wat makkelijker om vrij te nemen van je zaterdagbaantje. Als je alle 5 de bijeenkomsten erbij bent ontvang je in totaal 250 euro.

Wat is een werkplaats?
  • Deelnemers die samen aan een voorstel werken
  • 10 tot 15 deelnemers
  • Alle ideeën van de Burgertop worden verdeeld over de werkplaatsen
  • Jij kiest waar je aan wilt werken in welke werkplaats
  • Deelnemer leid jezelf!

Je beslist als werkplaats samen waar je aan wilt werken en wat er in het uiteindelijke voorstel komt, dat op 22 juni 2024 wordt gepresenteerd. 

Gids voor de werkplaatsen

Alle werkplaatsen zullen een gids ontvangen met de stappen van het Burgerberaad er in. Ook staat daarin uitgelegd wat er van jullie wordt verwacht voor de Burgerraad van 22 juni 2024. Je kunt de gids hier binnenkort downloaden.

Wat gebeurt er tijdens de Burgerraad op 22 juni?

Voor de Burgerraad op 22 juni 2024 komen alle 320 deelnemers van de Burgertop nogmaals bij elkaar. Hier presenteren de Werkplaatsen de voorstellen die zij hebben uitgewerkt. We gaan hierover met elkaar in gesprek. In de officiële zitting van de Burgerraad stemmen we over de voorstellen. Wordt het voorstel met meerderheid van stemmen aangenomen, dan maakt het vanaf dat moment onderdeel uit van het Burgerakkoord. Het Burgerakkoord wordt overhandigd aan de gemeenteraad van de gemeente Schagen, met het verzoek om het akkoord uit te voeren.

Ik ben enthousiast en ik wil meedoen!

Wie kunnen er meedoen aan de G1000Schagen?

  • Gelote inwoners: Omdat er geen plek is voor alle inwoners van de gemeente werken we met loting. Zo heeft iedereen kans op deelname. Er is plaats voor 200 gelote inwoners.
    Er zal een tweede loting plaats vinden. Je hoort 4 maart of je mee kunt doen. 
  • Vrijdenkers
    Woon je in de gemeente, ben je 16 jaar of ouder, actief in de gemeente en nauw betrokken bij het onderwerp leefbaarheid? Kun jij buiten bestaande kaders denken? Schud je graag de boel een beetje op? Dan kun je je aanmelden als vrijdenker. Er is plek voor 40 vrijdenkers. Ook hiervoor heeft een loting plaats gevonden. 
  • Ambtenaren
    Die professioneel betrokken zijn bij de gemeente of provincie Er is plek voor 20 ambtenaren.
  • Politici
    Uit de gemeente of provincie. Er is plek voor 20 politici.
  • Werkgevers/bestuurder
    Werkgever/bestuurders die betrokken zijn bij de gemeente.

* Voor alle deelnemertypen geldt dat er bij overaanmelding een tweede loting zal worden gedaan. Alle deelnemers hebben op 4 maart bericht gekregen of zij mee kunnen doen. 

Over jouw deelname

Moet ik naar alle bijeenkomsten als ik ben ingeloot en mij heb aangemeld?

Nee. Je geeft je op voor de Burgertop en de Burgerraad. Tijdens de Burgertop wordt bepaald wat er belangrijk is. En er wordt al aan de eerste voorstellen gewerkt.
Tijdens de Burgerraad aan het einde wordt er besloten welke voorstellen in het  Burgerakkoord moeten komen.

Tijdens de tussenliggende Burgerforum fase worden de voorstellen verder uitgewerkt. We willen natuurlijk graag dat alle deelnemers aan deze fase mee doen, maar dat is niet noodzakelijk. Je kunt dus zelf kiezen of je wilt deelnemen aan de Burgerforum fase.

Alle data op een rijtje:

  • Zaterdag 16 maart 2024 gaan we van start met de Burgertop, met als centrale vraag: Hoe ziet een leefbare gemeente Schagen er in de toekomst uit? Inloop is vanaf 9.15 uur en we starten om 10.00 uur en ronden om 16.00 uur af.
  • Daarna gaan we, met de deelnemers die dat willen, de uitkomst van deze dag verder uitwerken in het Burgerforum.
    De deelnemers aan het Burgerforum komen in de maanden april en mei drie keer een donderdag(avond) fysiek bij elkaar. Namelijk op:
    • Donderdag 4 april 2024 (Kick-off Burgerforum)
    • Donderdag 25 april 2024 (Inspiratie- en informatiemarkt)
    • Donderdag 23 mei 2024 (Werkatelier)
    • Drie online sessies op 11 april, 16 mei en 29 mei (ook terug te kijken en optioneel). 
  • De G1000 wordt afgesloten met de Burgerraad op zaterdag 22 juni 2024. Daar bepaal je samen met de andere deelnemers welke voorstellen worden opgenomen in het Burgerakkoord. Dit burgerakkoord wordt aangeboden aan de gemeenteraad van de gemeente Schagen. 
Ik vind het best spannend om mee te doen.

Natuurlijk is het best spannend om naar zo’n dag te gaan met misschien wel 320 mensen die je niet kent. We starten de gesprekken in kleine groepen van 4. We weten uit ervaring dat je zeker niet de enige bent die het spannend vindt. Maar we zien dat de deelnemers die komen graag met elkaar in gesprek gaan en vaak een hele fijne dag hebben.

We spreken ook spelregels af hoe we met elkaar omgaan en er is professionele begeleiding. 

Kan ik ook namens iemand anders mee doen of namens een belang?

Nee, dat kan niet. Je doet altijd op persoonlijke titel mee. Je gaat met elkaar in dialoog over wat jij belangrijk vindt. Natuurlijk neem je daarin je eigen persoonlijke ervaringen en kennis mee. Maar je hoeft geen belang te verdedigen. Je spreekt ook niet namens een achterban.  

Ik heb dieetwensen in verband met mijn geloofsovertuiging of een allergie

Bij je aanmelding kun je je dieetwensen doorgeven.

Ik heb hulp nodig om bij de locatie te komen

Bij je aanmelding kun je aangeven hoe je van plan bent om naar de locatie te komen en of je eventueel assistentie nodig hebt.

Alle deelnemers ontvangen ook een link naar een online carpoolbord. Daar kun je aangeven of je graag mee wilt rijden, of juist nog een plekje in de auto over hebt of bijvoorbeeld samen wilt fietsen. 

Ik heb een beperking en mogelijk assistentie nodig

Bij je aanmelding kun je aangeven of je een beperking hebt en waar je eventueel assistentie voor nodig hebt. Je kunt ook altijd iemand meenemen.

Heb je bijvoorbeeld een hulp hond mee, dan is dat geen probleem.

Heb je bijvoorbeeld autisme en een rustruimte nodig gedurende de bijeenkomst? Geef dat aan bij je aanmelding.

De stappen